Temaer: #netværk

Det kan være fascinerende at tænke på, hvordan virksomheder opstår. Det kan være et tilfældigt møde mellem to mennesker. En idé skitseret ned på bagsiden af en dankortkvittering. En mandag morgen under bruseren. Det starter med en idé, en vision som spreder sig mellem mennesker og skaber engagement og motivation. Derfor er relationer afgørende for at skabe fremtidens virksomheder. Her får du Louise Ferslev (MyMonii) og Kristian Scharlings (Somera) bud på hvorfor:

Netværk handler ikke om transaktionelle relationer

“Whats in it for me?”

Hvis det er din første tanke, når du bliver kontaktet af andre, så fokuserer du på transaktionelle relationer, som er bygget på en noget for noget mentalitet. Det er der absolut ikke noget forkert i. Faktisk har vi alle tidspunkter, hvor vi bliver nød til at overveje, hvorvidt vi gider at investere vores tid/energi/fokus/ressourcer i en aktuel mulighed.

Transaktionelle realtioner er mere formelle, hvor du på forhånd ved, hvad du får ud af relationen og hvad tidshorisonten er for relationen. Efter at transaktionen er sket, vil du også vurdere, hvorvidt det var tid/energi/fokus/ressourcerne værd.

Lidt forsimplet, så er transaktionelle relationer er også forskellen på, hvorvidt det er tale om netværksaktiviteter eller leadgenerering.

For at slå det fast: Der er absolut intet i vejen med at være på jagt efter: Kunder, leverandører eller samarbejdspartnere. Men, så kald en spade for en spade🙂

Hvorfor investere i dit netværk?

Men, hvis netværk ikke handler om den kortsigtede, direkte og forventede effekt af at mødes med andre mennesker. Hvorfor så bruge din tid på det? Er det ikke bare spild af tid?

For det første, skal netværk ses som udvikling. Udvikling af dig selv, udvikling af dine muligheder og udvikling af din virksomhed:

  1. Personlig udvikling sker ved, at du kan vende dine tanker med ligesindede personer. Her er det ikke kun de overfladiske tanker, men de dybe og svære tanker, der kan være årsagen til de ildebrande, som du forsøger at slukke. Her er det netop afgørende at relationen ikke bygger på transaktioner, da det kan være svært at være sårbar i realtioner, hvor du har noget på spil. Hele pointen her, er at kunne skabe et rum, hvor du kan være sårbar. Det er netop her, at Decision Makers har fundet en niche ved at skabe et netværk med plads til sårbarhed.
  2. Fremtidige muligheder er umulige at planlægge eller forudse. Til gengæld er de afgørende for succes. Jeg har endnu tilgode at møde en succesfuld virksomhed, der ikke har flere eksempler på tilfældigheder som har været alt afgørende for, hvor virksomheden er i dag. I episoden fortæller Louise, hvordan en køretur til færgen fra Bornholm endte med en bestyrelsesformand til MyMonii et par år senere.
  3. Sparing, videns- og erfaringsudveksling er helt afgørende, såfremt du gerne vil undgå at skulle begå alle fejlene selv. Udfordringen kan være, at det ofte kræver en person som har behov for sparring og en person, der er villig til at give den gratis. Eller som minimum et åben sind i forhold til de muligheder, som opstår gennem faglige samtaler.

Netværk skal altså ses som en nødvendig investering i fremtiden. Men, det nytter ikke noget at investere i en fremtid, hvor virksomheden er gået konkurs, fordi du brugte alt din tid på at netværke🙃

Du skal altså se netværk som en udviklingsaktivitet, som du kan/skal investere i, når der er overskud til det.

Udvikling og drift af dit netværk

“Det du vander gror” – Det gælder også dine relationer.

At netværke handler ikke kun om at møde nye mennesker, men i høj grad også at pleje de eksisterende relationer. Du kan se dit netværk og tilhørende relationer, som noget der kan driftes og udvikles:

  • Husk at drifte dit netværk ved at pleje dine eksisterende relationer. Hvis du kun har fokus på at lære nye mennesker at kende, kan du ikke forvente at dine eksisterende relationer kan inddrages i fremtiden. Det kan også give et uheldigt image af en, der samler på relationer, mere end en, der ønsker at bidrage. Heldigvis kan det være nemt at følge op på relationer i en verden, hvor meget af vores liv foregår online. LinkedIn kan være en glimrende måde, at vedligeholde kontakten ved eksempelvis at følge med på sidelinjen gennem relevante kommentarer eller beskeder.
  • Husk at udvikle dit netværk så du ikke kun optimere det til hvordan verden ser ud i dag, men også er klar til en fremtid som er umulig at spå om. Det kræver selvfølgelig at du har tid og overskud til det, noget som ikke altid kan lade sig gøre. Det er også her, hvor netværk som Decision Makers har sin berettigelse, da de kan være med til at skyde genvej til at investere i dit netværk.

Og med det slutte de tre episoder, hvor jeg både har forsøgt at blive klogere på Decision Makers specifikt, men også netværk generelt. At investere i dit netværk kun hurtigt blive nedprioriteret i en travl verden med fokus på return on investment på den korte bane. Jeg håber artikler og episoder kan bidrage til, at du kan træffe endnu bedre beslutninger i forhold til dit eget netværk.

Tak fordi du læste med🙏
/Brian


Vil du vide mere om Decision Makers og netværk? 🤓

Sårbarhed er genvejen til gode beslutninger. Med Jasmina Viso og Rasmus Dencker

I en verden, hvor du som beslutningstager skal fremstå troværdig og kompetent, er det vigtigt at have et sted at dele dine udfordringer.

Netværkstip: Drop visitkortet, husk sårbarheden. Med Nina Jensen og Nicolai Hansen

Temaer: #netværk Du kan næsten ikke investere for meget i dit netværk også selvom det er umuligt at forklare præcis hvilken værdi du får ud af det. Men hvad er et netværk egentligt? Nina Ulrik Jensen og Nicolai Sabro Hansen står bag netværket Decision Makers og de har et bud på, hvad netværk kan og…