Iværksætteri handler ikke kun om at vinde pokalen

Du skal ikke blive iværksætter for pengenes skyld. Det er en kliche, men det er også sandt. Når jeg spørger gæsterne i Jagten på Succes, hvad succes er for dem, bliver økonomien nævnt til sidst, eller helt udeladt. Thomas Bigum fra Bigum&Co præciserer hans svar med, at du ikke kun skal blive iværksætter for pokalernes skyld. Bliv iværksætter for rejsen. Bliv iværksætter fordi du ikke kan lade være.

Hvordan kan du tjene penge på det du er god til?

Thomas ligger ikke skjul på, at han kan lide at være på. Han har det bedst med et publikum, om det er fra en standup scene, eller et kursuslokale er mindre relevant. Pointen er, at du skal gøre det, du kan lide at gøre.

Når du bliver ansat i en virksomhed, får du en løn. Denne løn kompenserer for, at du til tider gør ting, der ikke står øverst på listen. Når du kaster dig ud som iværksætter, er der gode chancer for en væsentlig lavere timeløn, så gør det du godt kan lide. Du skal fokuserer på den fede rejse, ikke pokalerne.

Det betyder også, at du bør teame op med personer, der dækker de områder du ikke er god til. Thomas startede Bigum&Co sammen med Søren, en person han nok aldrig ville være blevet ven med, men som dækker de områder Thomas ikke kan/gider.

Vi har det med at finde personer, der minder om os selv i holdninger, kompetencer og personlighed. Det bør du kraftigt overveje, ikke at gøre, som iværksætter.

Kast dig ud i det. …Bogstavligt talt

Bigum&Co er den foreløbige succeshistorie, men Thomas startede sin rejse helt anderledes: Hoppende ud af et brændende fly, med en faldskærm, der kostede ham 70.000 kroner. Flyet er et billede på det pokerkontor han startede op, da poker var på sit højeste. Det pokerkontor, der endte med at gå konkurs. En rigtig iværksætterhistorie, som du bør lytte til i podcasten.

Iværksætteri giver sug i maven, blå mærker og skrammer. Det kommer du ikke uden om. Det du kan gøre noget ved, er frygten for at ligge hånden på den varme plade. Frygten for at springe ud er større, end virkeligheden, hvilket Will Smith fint illustrerer (Tak for at nævne klippe Thomas).

Hvis du ikke kan lide, at kroppen sitrer og pulsen stiger, når du er på vej mod 4 km højde, så skal du ikke hoppe i faldskærm. Hvis du ikke kan lide udfordringerne, nej’erne fra kunderne og usikkerheden for imorgen, så skal du overveje, hvorfor du vil være iværksætter. Her kommer Thomas i øvrigt med et glimrende eksempel med en bue og pil (fang den i podcasten).

Tre gode råd Thomas vil give til sig selv

Afslutningsvis kommer Thomas med de tre råd han ville ønske han kunne give til sig selv. Tre råd som han ville ønske, han havde lytte til, da han startede ud som iværksætter. Tre råd og så et bonus råd:

  1. Lyt til de personer, der har mere erfaring. I podcasten kalder vi det de personer, der er ældre end dig selv. Lyt til dem, der har gjort det du vil gøre, lær af deres erfaringer, så du slipper for at spilde din tid på de åbenlyse fejl.
  2. Gør din research ordentligt. Inden du kaster dig ud i livet som iværksætter, så sæt dig ind i, hvad det indebærer. Thomas nævner konkret, at iværksættere passende kan tage et job i den branche, de er på vej ind i.
  3. Du skal turde investere. Du kommer ikke gennem livet som iværksætter uden risiko. Den risiko skal du acceptere og imødekomme. Du sænker dig selv, hvis du hele tiden forsøger at undgå risiko.
  4. Vær åben for at møde personer, der ikke minder om dig selv (bonus råd). I relation til det allerede nævnte, så opsøg personer, der ikke deler din holdning, dine kompetencer og din personlighed. Investorer, bla. de fem løver fra Løvens Hule, vægter teamet højt. Det er der en god grund til.

Tak fordi du læste med🙏
Brian