10 bud til fremtidens virksomheder – med Hans-Kristian Bjerregaard

Temaer: #10bud

Hans-Kristian Bjerregaard står bag virksomheden Clerk.io, som han startede tilbage i 2011. I 2022 da han trådte ud af driften nåede virksomheden en omsætning på 40+ millioner kroner og over 100 medarbejdere. I episoden dele Hans-Kristian de 10 bud som han har taget med over i Workjoy som han startede efter han trådte ud af Clerk.io.

10 bud som den enkelte medarbejde kan forholde sig til

Hvilken retning din virksomhed bevæger sig i, kan ses som summen af alle de beslutninger som træffest hver eneste minut af hver eneste medarbejder i virksomheden. Det nytter eksempelvis ikke noget, at en kunde har haft en god oplevelse med 4 medarbejdere, hvis den 5 er i dårlig humør og sviner kunden til.

Så en af de vigtigste opgaver for virksomheden er at sætte den retning, skabe de rammer, have de roller og lave de regler, som sikrer, at alle medarbejdere træffer de rette beslutninger. Helt konkret har virksomheden en række forskellige værktøjer til rådighed:

  • Retningen kan sættes med en vision/mission
  • Rammerne kan skabes med værdier og kulturen
  • Reglerne kan sættes op gennem retningslinjer og procedurer
  • De enkelte roller kan beskrives gennem processer og ansvarsområder

Hans-Kristians 10 bud falder inden for rammerne i virksomheden og kan både dække over kulturen og værdierne. Og det er faktisk genialt den måde, som værdierne er blevet forklaret på en måde, så det er tydeligt at handle på for den enkelte medarbejder. Hans-Kristians 10 bud er:

1. Du skal elske dit håndværk – Lige som muren der stolt ser på huset, når det står færdigt, så skal du også være drevet af stoltheden over det gode håndværk. Første skridt er dog at finde frem til, hvad dit håndværk er.
2. Du skal arbejde på at gøre noget godt for andre – Det er ikke nok at fokusere på det, du er interesseret i at opnå. Brug din tid, energi og fokus på noget andre virkelig sætter pris på og har behov for.
3. Du skal elske kompetent kritik – Du sidder ikke med alle brikkerne til puslespillet selv. For at få et klare billede af det du arbejder på, har du behov for andres kritiske blik. Men, det er afgørende at finde de personer, som sidder med de manglende brikker: De personer som er kompetente inden for netop det du arbejde med eller på.
4. Skab et stærkt fokus med rytmer – Den fornemste opgave som virksomheder og derfor også leder, er at skab rammerne for fokuseret arbejde blandt medarbejderne. Det kan være svært at skabe fokus i en hverdag som hele tiden ændre sig, men her kan fast rytmer for ændringerne være med til at skabe den nødvendige ro til fokus.
5. Skynd dig langsomt – Selvom det kan virke paradoksalt, så kan du øge tempoet i virksomheden, ved at sænke tempoet ved den enkelte medarbejder. Lange og overambitiøse todo-lister skaber uro (se bud 4), fejl og uhensigtsmæssige beslutninger. Slow and steady wins the race.
6. Du skal stole på dig selv – Andre kender dig ikke, så til allersidst er det dig der skal træffe beslutningen og dig, der skal kunne stå inde for det du gør. Hvis du befinder dig i en situation, hvor du ikke er sikker i din sag, så brug bud 3 og opsøg kompetent kritik.
7. Dyrk selvledelse – Led dig sig, fordi vi mennesker skal ledes. Skab rammerne for at du kan lykkedes, definere de roller du har, sæt en retning som betyder noget for dig og sæt de nødvendige regler op, for at du lykkedes med det du gør. Led dig selv, især inden du begynder at lede andre.
8. Sæt et ambitiøst niveau – Lad være med at nøjes, men gør dig umage. Brug den tid, de ressourcer og den energi du har på den bedst mulige måde. Det handler ikke om at tilsidesætte alt andet i dit liv – faktisk tværtimod. Vær ambitiøs med alt det du gør, inden for de rammer du her.
9. Glem ikke den brede faglighed – Der er intet i vejen med at være en specialist inden for dit felt, så længe du ikke glemmer den brede faglighed. Du skal have en forståelse for, hvordan dit faglige felt og dit håndværk spiller sammen med andre faglige felter. De bedste beslutninger kræver, at du har et øje på det brede perspektiv.
10. Fokuser på sandheden og ikke det du ønsker skal været sandt – Alle de problemer som vi støder på, både professionelt og privat, er en mulighed for at forstå verden en lille smule bedre. Mød verden med nysgerrighed og du risikerer at blive lidt klogere hver dag.

Det kan ofte være svært, eller nærmest umuligt, at oversætte missionen/visionen til, hvad det konkret betyder for den enkelte medarbejder. Men, det er her, hvor jeg især synes Hans-Kristians 10 bud blive meget operationnelle og praktiske. Buddene er klare og tydelige og det bliver derfor også nemmere for medarbejderen at oversætte de 10 bud til konkret handling i forskellige situationer.

Lige som med de oprindelige 10 bud fra Biblen, så er det afgørende at opsætte bud, som er tydelige at forstå og nemme at overføre til enhver situation. På den måde bidrager de 10 bud til at sikre, at alle medarbejdere ror i samme retning.

Tak fordi du læste med🙏
/Brian


Interesseret i at dykke ned i 10 bud fra andre iværksættere? 🤓

10 bud til fremtidens virksomheder. Med Kristian Larsen og Mads Paaskesen

PL og Partners er en succesfuld virksomhed, men det er ikke destinationen som Kristian og Mads fokuserer på, det er rejsen derhen.

10 bud til fremtidens virksomheder. Med Lars Hedal

Fremtidens virksomheder er i konstant udvikling og bygges på moonshots, ambitioner og ydmyghed. Få 20+ års erfaringer kogt ned til 1,5 time.

10 bud til fremtidens virksomheder. Med Mads Wedderkopp

Som CEO er det vigtigt ikke at miste følingen med virksomheden. Du skal have en føling med kunderne, medarbejderne og rekrutteringerne.