Fokuser ikke på resultaterne, men på om du træffer de rigtige beslutninger

Du kan gøre alt det rigtige, træffe alle de rigtige beslutninger og stadig tabe. Sådan er det i poker og sådan er det som iværksætter. Du kan aldrig vide, hvad det næste kort er, eller hvor den næste gyldne mulighed opstår. Du kan kun træffe den bedst beslutning, ud fra den information du har til rådighed.

Det kender Jakob Bank alt til, altså det med ikke at kunne vinde hver gang. Det gør han fordi han er iværksætter, stifter af bureauet Offpist og medejer af Dyekjaer Design, men også fordi han er tidligere pokerspiller. Netop poker har lært Jakob en ting: Mål dig ikke på resultaterne, men på om du har truffet den rette beslutning, med den information du har haft til rådighed.

Det handler om at få det optimale ud af den hånd du sidder med

Det handler om at få det bedste ud af det du har til rådighed, den hånd du har fået tildelt. Tilbage i 2017 partnerede Jakob op med Marie Dyekjær og stiftede Dyekjaer Design. Efterfølgende fik de en investering på 200.000 kr. i Løvens Hule (Læs mere om Maries historie her). Partnerskabet var et resultat af, at Jakob oplevede en svingende arbejdsbyrde i hans bureau og derfor i perioder havde overskyende tid. Den tid blev omsat til et partnerskab og investering fra Ilse Jacobsen og Jesper Buch.

Ovenstående er et udemærket eksempel på at vende en udfordring til en mulighed, eller for at blive i pokerreferencen: At få det optimale ud af den hånd du har tildelt.

At får det optimale ud af det du har betyder også, at du skal have dækket dine svage sider, ved at partnere op med de rettet personer. Jakob nævner at de, i Dyekjaer Design fik en tredje mand med fra start, Christian, der bl.a. står for regnskabet.

Selve matchet mellem Marie og Jakob var resultatet af en længere proces, hvor Jakob havde dialog med 20 andre potentielle personer, inden valget faldt på Marie og kopperne. Det handler for Jakob om at finde det helt rette match.

Du skal indsamle den nødvendige mængde information til at træffe en beslutning

I poker træffer du hurtige beslutninger med ufuldstændig information. Det er dog ikke det samme, som at træffe beslutninger ud fra ens mavefornemmelse. Tvært imod. Det handler derimod om at træffe en kvalificeret beslutning ud fra den information du har til rådighed.

Som iværksætter er du (måske) mere priviligeret. Du bestemmer ofte selv, hvor lang tid du bruger på at træffe en beslutning. Fasen inden du træffer en beslutning, er der hvor du indsamler information. Jakob indsamlede hans information ved at indgå i dialog med 20 kandidater, inden valget faldt på Marie.

Der er to store udfordringer, som du skal være opmærksom på som iværksætter:

  1. Uden en deadline, kan du risikere, at du bruger al din tid på at søge mere informationer, for at være helt sikker på, at du træffer den rette beslutning.
  2. I forlængelse af ovenstående, så kan du også risikere at udskyde beslutningen, selvom du allerede har valgt. Jakob nævner selv den klassiske: “Jeg sover lige på det”.

Især for nystartede og uerfarne iværksættere gælder det, at du bliver nød til at træffe mange beslutninger, også de forkerte, som du kan lære af. I poker har du kun 10 sekunder til at træffe en beslutning og du kan overveje at indføre lignende, men mindre aggressive deadlines.

Eksempel: Når du har en svær beslutning, som kræver, at du søger information, så overvej, hvad der skal til for at du vil træffe et valg, inden du går igang. Det vil betyde, at du arbejder mere målrettet med informations indsamlingen, da du har et konkret mål.

Du kan sagtens træffe den rigtige beslutning uden at få det ønsket resultat

En ting jeg håber, at du tager med fra podcasten, er et trick som Jakob delte fra pokerens verden. I poker diskuterer man gerne svære beslutninger, som man har truffet, for at blive endnu skarpere på at træffe beslutninger i fremtiden. Du kan sagtens træffe den rigtige beslutning og stadig tabe. Du kan også træffe den forkerte beslutning og vinde. Det hedder enten uheld, eller held og begge dele er essentielle i poker og i iværksætteri.

Jeg tror at iværksættere, kan lære meget af, at vende deres fejlslagne beslutninger, med andre og måske mere erfarne iværksættere. Det vil betyde, at du som iværksætter lærer mere af dine fejl og indser, at du sagtens kan træffe den rigtige beslutning, uden at få det ønskede resultat. Flere af nedenstående emner er værd at diskutere:

  • Hvorfor fik du ikke det ønsket resultat?
  • Traf du beslutningen på et solidt (informations) fundament?
  • Kunne du have fundet mere relevant information andre steder?
  • Brugte du for lang tid på at indsamle inforamtionen?
  • Overvejede du alternativer inden du gik i gang med at indsamle information?

Jeg tror på, at det ikke bare handler om at fejle hurtigt: ‘‘Fail fast’ som det hedder på engelsk. Det handler i stedet om at lære hurtigt.

Indfør ‘Jesper Buch’-testen i din iværksættervirksomhed

I Løvens Hule sikrede Dyekjaer Design sig ikke kun en investering på 200.000 kr., men også adgang til både Ilse og Jespers erfaringer og viden.

Jakob fortæller at Ilse tog lead på investeringen, dvs. hun engagerede sig mest i virksomheden og produktudviklingen. Ilse har bl.a. været med til at designe den nye kollektion af kopper, som du kan finde her.

Jesper fulgte med fra sidelinjen, men anbefalede dog, at teamet sendte en ugentlig status mail til ham, hvilket de har gjort siden investeringen.

Den måske største effekt Ilse og Jesper har haft på Jakob, har været det faktum, at de nu har nogen, de står til regnskab overfor. Som Jakob forklarer: Det er svært at flytte foden fra speederen, når du har Jesper (og Ilse) siddende på bagsædet.

Måske du selv kan bruge ‘Jesper Buch’-testen i din virksomhed, næste gang du vil holde tidligt fri, eller skal ud og feste i weekend. Kig dig selv i spejlet og stil spørgsmålet: Hvad ville Jesper Buch være tilfreds med?

Spøg til side, så kan det være en god idé at være ansvarlig overfor andre end bare dig selv. Det er hårdt at være iværksætter og et sundt pres udefra kan hjælpe dig videre, når det indre kompas peger mod juleøl i stedet for blogindlæg 🙂

Tre gode råd Jakob ville give sig selv

  1. Spring ud som iværksætter efter gymnasiet: Du skal ikke være bange for at tage springet som iværksætter. Er du dygtig nok, så kom igang med det samme. Alternativet er, at du altid kan tage en uddannelse. Du kan passende sætte en deadline op for, hvor lang tid du vil give dig selv, inden du går igang. Deadlines er for det meste en god idé 🙂
  2. Pas på hvem du teamer op med: Hvem du vælger at inkludere i dit iværksætterprojekt er den (måske) mest afgørende belsutning for din succes. Overvej det meget omhyggeligt.
  3. Pas på pengene (og tiden): Kent fra Curvii nævnte også, at det kan være en sovepude at have penge at bruge af, når du starter ud. Sørg for at bruge dine penge og din tid rigtigt. Det må aldrig blive en undskyldning for ikke at sælge, at du har penge at tage af, eller masser af tid til rådighed.

Tak fordi du læste med🙏
Brian