Hvor meget medbestemmelse skal medarbejderne have?

Virksomhedens medarbejdere mister deres motivation, hvis du fratager dem muligheden for at bestemme over deres eget arbejde. På den anden side, vil medarbejderne blive frustrere og paralyserede, hvis de skal forhold sig til alt. Udfordringen er at finde den rette balancegang.


Medarbejderne skal have muligheder for selv at vælge inden for de rammer som lederen sætter

Vi kan som mennesker godt lide at have muligheder og føle at vi selv træffer vores valg. Det er dog også bevist i marketing, at vi ikke skal have for mange valg at vælge i mellem, for så ender vi med ikke at købe noget.

Det er lederens opgave at søger for de bedste og mest motiverende forhold for medarbejderne. Det betyder også at finde frem til den rette blanding af rammer og autonomi. Målet er at fastholde medarbejdernes motivation og handlekraft, og på samme tid skabe en fællesforståelse mellem medarbejderne.

En oplagt måde at sikre denne fællesforståelse, på en effektiv og efficient måde, er ved at inkludere medarbejderne i en proces hvor de er med til at definere virksomhedens:

  • Retning
  • Regler
  • Rammer
  • Roller

I episode 182 ‘Virksomheder skal investere i et psykisk stærkt arbejdsmiljø’ kan du finde mere inspiration omkring de 5 R’er og det psykiske arbejdsmiljø.

Du kan lytte til hele episode 191 ‘Succesfuld implementering af OKR med Jakob Møller Beck’At Turde FM.


Tak fordi du læser med🙏

Få mere inspiration i nyhedsbrevet, der svarer på de spørgsmål som fremtidens virksomheder bør stille sig selv. Viden og erfaringer fra 190+ episoder, der skal inspirere dig til at udfordre virksomheden🤔💭