Hvilke fordel har du som iværksætter?

Som iværksætter kan du lære meget af den gamle fortælling om Davids kamp mod Goliath. Da David gik ind til kampen mod den, på mange områder, overlegne Goliath, var det med en klar plan. Havde David valgt at kæmpe kampen på Goliaths præmisser, havde nederlaget været uundgåeligt. Det gjorde David ikke. David fravlalgte rustningen og valgte et mindre frygtindgydende våben, slyngen. Det gjorde ham let bevægelig og med mulighed for at angribe fra afstand. Hans plan gik ud på at udnytte hans egne styrker og Goliaths svagheder.


Abonner her: Apple podcast, SpotifyOvercast, Stitcher, Pocket Cast


Det gælder de samme regler for din kommende virksomhed og de allerede ettablerde konkurrenter

Iværksættere bygger virksomheder, der er ingen vej uden om. Virksomheder der kan:

  • Skabe mere værdi for dine kunder, end de allerede etablerede virksomheder i markedet.
  • Skabe værdien smartere end dine konkurrenter, så du gør det nemmere, hurtigere eller billigere.
  • Levere værdien til dine kunder mere gnidningsfrit end dine konkurrenter, gennem et bedre brand og med større tillid fra kunderne.

Der er intet magisk over iværksættere, de skal kæmpe på lige fod med de etablerede virksomheder. De ettablerede virksomheder har mange fordele, så du skal, lige som David, finde ud af hvordan du kan vinde over dem. Netop derfor, er det også nødvendigt at finde ud af, hvilke fordele du som iværksættere egentlig har.

Hvilke fordele har du som iværksætter?

Dine fordele af afhænger af, hvem du er og hvem dine konkurrenter er. Herunder har jeg forsøgt at skitsere de områder, hvor jeg ser iværksættere har en fordel ift. de etablerede virksomheder:

  1. Du har ingen forpligtigelser: Som iværksætter har du ingen forpligtigelser til nuværende kunder, leverandører eller andre interessenter (stakeholders). Du har heller ikke investeret i materialer, maskiner eller ejendomme.
  2. Du har den gode historie: Vi kan som mennesker godt lide historier om de personer, der trodser normen, går mod strømmen og tager kampen mod giganten. Du kan bl.a. høre hvordan Hall Audio har brugt deres historie til at få solgt deres produkt. Du kan også få indsigt i, hvordan PR kan hjælpe iværksættere.
  3. Gå efter nichesegmenterne: Du kan gå efter et lille del af markedet og løse deres udfordringer bedre end de ettablerede virksomheder. Nichen du går efter kan også have med andet at gøre end behovet og løsningen.
  4. Iværksættere kan være mere personlige: Store virksomheder har et brandt, din iværksættervirksomhed har personlighed. Som iværksætter er du din virksomhed og det gør din virksomhed mere personlig. Kunderne handler med mennesker ikke med virksomheder. Perosnlighed har derfor en stor betydning.
  5. Du behøver ikke kun kigge på bundlinjen: Ettablerede virksomheder skal betale løn til de ansatte, det betyder at de skal træffe beslutninger ud fra en økonomisk betragtning. Gode beslutninger er lig med beslutninger der giver overskud. Som iværksætter kan du gå på kompromis med øknomien og gøre det der giver mening (for dig).

Du kan helt sikkert finde nogle mere konkrete fordele, der ligger under de fem forskellige punkter. Det er også formålet med afsnittet af Iværksætteri Ærlig Talt: At du får reflekteret over hvordan du kan besejre giganterne i dit marked. Hvad er din slangebøsse?

Spil på dine styrker og dine konkurrenters svagheder

David sikrede sig en fordel over Goliath fordi han forstod hans egen styrke og Goliaths svaghed (fart og afstand). Det skal du også kunne som iværksætter. Det handler om at du sætter dig godt ind i, hvad du kan, hvem du kender og hvad du har. Forklar dig selv hvorfor det liger præcis er dig, der vil vinde over dine konkurrenter. Det betyder også at du skal sætte dig ind i konkurrenterne og deres svagheder.

Vi elsker historien om iværksætterne, der trodser oddsene og vinder over de etablerede virksomheder, ligesom vi elsker historien om David mod Goliath. Jeg håber at denne artikel har inspireret dig til at lede efter din fordel, så du kan bliver endnu en af de modige iværksættere.

Fik du noget ud af afsnittet og denne artikel? Smut ind i din podcast app og abonnere på At Turde FM for mere indhold i fremtiden 🙂

Links fra afsnittet:

➡️ Jagten på Succes med Mark Rasmussen