Sådan forudser du en iværksætters succes

Forestil dig at du har 1000 mennesker, der hver spiller en gang Yatzy med tre andre, og som træffer deres beslutninger ud fra deres mavefornemmelse. Nogle af disse personer vil ende med at vinde, ser vi rent statistisk på det. Betyder det at de kan forudse fremtiden? Nej!


Abonner her: Apple podcastSpotifyOvercastStitcherPocket Cast


Din mavefornemmelse kan ikke forudse fremtiden.

Faktisk vil det være ganske fornuftigt at antage, at langt flere ville have vundet, hvis de have spillet deres chance, brugt deres fornuft og simpel matematik.

For at sige det pænt, så er vi mennesker rigtig dårlige til at forudse femtiden, eller forecaste vores succes.

At forecaste er at forsøge at spå om fremtiden ved at hjælp af data. Vejrudsigten er et gangske udemærket eksempel. Når du bruger din mavefornemmelse, bruger du måske ubevist data i form af viden og erfaring, men ikke desto mindre så forecaster du.

Dine følelser, eller anden forkert data kan ikke forudse fremtiden. Som i Yatzy eksemplet forbedre det ikke dine chancer for at lykkedes, hvis du træffer dine beslutninger ud fra, hvad du tror der kommer til at ske. Der er heldigvis andet, der kan hjælpe dig.

Forudse om du bliver en iværksættersucces

Der er et begreb der kan hjælpe dig til at forudse fremtiden. Begrebet hedder base rates, som bedst kan forklares som (det statistiske) gennemsnit.

Det vil sige at det mest præcise værktøj du har til at forudse din iværksættersucces er. Hvor stor en procentdel af andre iværksættere, der er blevet succesfuld.

I sidste ende er (iværksætter)succes selvfølgelig ikke noget, der kan forudses. Y-Combinator er et godt bevis på dette. Som et af verden mest kendte accelerator programmer, med over 1900 investeringer i startups siden 2005, kan vi godt kalde dem eksperter. Tiltrods for titlen som eksperter, så rammer de ved siden af 9/10 gange.

Studier viser at eksperter er forfærdelige til at forudse fremtiden, men ganske fornuftige til at vurdere den aktuelle situation. Den bedste målestok for fremtiden er det statistiske gennemsnit, base raten.

Jeg vil gerne være ærlig, lige nu regner jeg med, at du sidder med en hvis skepsis. Er du selv iværksætter kan det være, at du tænker: Det er rigtig fint Brian, men jeg kan altså mærke, at jeg vil lykkedes med min idé. Det kan sagtens være. Statistisk set er dine chancer jo være bedre, eller dårligere lige meget hvad du tror. Der hvor det bliver interessant, er når vi zoomer ind på, hvad du kan gøre, for at forbedre dine chancer.

Forbedre dine chancer for at lykkedes

Selvom man sikkert vil kunne finde et tal, der dækker chancerne for at iværksætter lykkedes, så har du stadig muligheder for at påvirke det. Med andre ord kan du justere på base raten og i sidste ende forbedre dine chancer for at lykkedes.

Det er faktisk præcist her, at alt mit arbejde i At Turde kommer ind. Hurra for mig!

Iværksættere kan opdeles i mindre grupper. Eksempelvis er restaurationsbrancen kendt for at være hård at starte op i, hvorimod andre brancher kan være lettere. Dine valg er i høj grad med til at påvirke dine chancer for at lykkedes.

Det stopper dog ikke ved din idé eller dit valg af branche. Der er mange, som i rigtig mange, faktorer som kan justere dine chancer for at lykkedes. Det bedste du kan gøre for at øge dine chancer for at få succes som iværksætter, er at forbedre dine forudsætninger for at lykkedes.

Eksempelvis kan du starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

Du har måske luret min pointe her. Den bedste måde du kan forbedre dine chancer på, er ved at se hvad andre har gjort for at lykkedes og så tage det, der passer til netop dig og din situation.

Lidt ord fra forfatteren

Jeg har været glad for at kunne lave præcist dette afsnit af Iværksætteri Ærlig Talt, tildels fordi det giver dig et meget bedre udgangspunkt, men også fordi det præcist forklarer, hvad jeg vil med At Turde.

Alt det arbejde jeg gør, gør jeg for at forbedre dit grundlag for at træffe beslutninger, der i sidste ende forbedre dine chancer for at lykkedes. Jeg er kritisk i forhold til den information jeg giver videre, det content jeg laver, de iværksættere og eksperter jeg inviterer forbi.

Grundlaget til både podcastafsnittet og denne artikel kommer fra bogen Decisive af Chip og Dan Heath. En bog jeg i øvrigt sætter på en min kommende pensumliste til iværksættere.

Tusind tak fordi du læste her til, jeg håber du har lyst til at dele artikelen, og podcast kanalen At Turde FM, med dit netværk. Har du feedback eller kommentarer kan du altid fange mig på [email protected]

Links fra afsnittet:

➡️ Tre ud af fire virksomheder går ned inden for de første 10 år
➡️ Dear entrepreneurs: Here is how bad your odds for success are
➡️ Jagten på Succes med Kent Medom (Curvii)