Din forretningsforståelse er vigtigere end din idé

Vi har alle idéer. Vi får dem hele tiden. Kunne det ikke være smart med pommes fritter, der ikke bliver bløde. Hvad med en lak til bilen, så den aldrig blev beskidt. Eller en gps til bilnøglerne, så de var nemme og finde, når sønnike har gemt dem under sofapuderne. Det kræver dog lidt mere end en idé for at nå i mål som iværksætter. Det ‘lidt mere’ er i høj grad forretningsforståelse.


Abonner her: Apple podcastSpotifyOvercastStitcherPocket Cast


Det hele starter med forretningsmodellen

Personligt er jeg kæmpe fan af Alexander Osterwalders ‘Business Model Canvas’. Så meget fan at jeg har lavet et værktøj, der indgår i min workshop med fokus på forretningsmodellen.

INFO: En forretningsmodel beskriver, hvordan en virksomhed skaber og leverer værdi til kunderne. Det er et blueprint over virksomheden og hvordan den fungerer.

Hvis du iøvrigt ikke kender ‘Business Model Canvas’ vil jeg anbefale dig at bruge to minutter på at lære den at kende:

Forretningsmodellen giver et fælles sprog, når du taler med andre om din idé. Den dækker også de vigtigste elementer af din (kommende) virksomhed.

Den er et ganske uvurderligt værktøj for iværksættere. Nå ja og mindst lige så vigtig for etablerede virksomheder.

Det handler ikke kun om at forstå modellen, du skal forstå din forretning

Forretningsmodellen er vigtig, men mere vigtig er det at forstå, hvordan en forretning fungerer. Især hvis du vil bygge din egen.

Jeg føler, at dette er et overset emne for iværksættere, hvor fokus først og fremmest ligger på idéen. En iværksætters forretningsforståelse kan sammenlignes med en mekanikers forståelse for, hvordan en motor fungerer. Det er svært at lave, eller reparere en motor uden at forstå, hvordan de enkelte dele arbejder sammen og skaber den ønskede effekt.

Forretningsmodellen er et (genialt) værktøj til at skabe sig et overblik over virksomheden, men det er din opgave som iværksætter at forstå, hvordan virksomheden fungerer. Det er det ansvar af forstå at anvende værktøjet.

Forretningsforståelse er en disciplin i sig selv og en du ikke kommer uden om som iværksætter. En stor del af din iværksætterrejser består af at forbedre din forretningsforståelse. Bedre forretningsforståelse = bedre beslutningsgrundlag = bedre beslutninger. Det er det jeg arbejde for hver eneste dag. I podcasten har jeg valgt at sætte flere ord på det.

Links fra afsnittet:

➡️ IværksætterAkademiet om podcast
➡️ Find din Business model Canvas her