🤔 Udgivelse #1 – Hvorfor skal du balancere drift og udvikling?

Hvad er formålet med en virksomhed? Drift og udvikling er mit svar på spørgsmålet – eller nærmere, at finde den rette balance mellem driften og udviklingen. Det dykker vi ned i, i denne udgave af At Turde Bullets:

🔄 Virksomheder er fanget i et drift/udviklings-loop

Et overset spørgsmål er, hvorfor en virksomhed skal drifte? Svaret er, for at have råd til at udvikle sig. Men hvorfor skal en virksomhed så udvikle sig? For at kunne drifte bedre/mere i fremtiden. I bogen “The Infinit Game” forklarer Simon Sinek, hvordan virksomheder er en del af et ‘spil’, der aldrig stopper. Så længe virksomheden vil være en del af ‘spillet’ (markedet), vil virksomheden være fanget i dette loop. Succes både i dag og i fremtiden, afhænger af at kunne balancere driften og udviklingen – men det kræver is i maven at kunne sige nej til forretning i dag, for at kunne investere i fremtiden. Den is er der ikke alle virksomheder, der har – det kan Kodak, Blockbuster og hele taxabranchen skrive under på. Du kan også få et mere jordnært eksempel i denne denne episode med omkring Statum. Hvis virksomheden ikke har tid/råd til at udvikle sig, kan det været et tydeligt tegn på at forretningen ikke hænger sammen.

🚙💨 ‘Status quo’ eksisterer ikke for virksomheder

“Hvis du ikke udvikler, så afvikler du.” Citatet kommer fra en episode med Mads Wedderkop fra det Odenseanske startup Quickorder og er vigtigt at have i baghovedet. På den korte bane eksistere status quo måske, men kun så længe at andre i branchen ikke udvikler sig (og tror mig det gør de). ‘Status quo’ er en illusion, en løgn, som kan ende med at blive isbjerget som sænker virksomheden om 10 år, 5 år eller i morgen. Hvis du ikke tror på mig, så tag en snak med konkurrenterne til Snevagten. Christoffer Gade har investeret massivt i udviklingen af Snevagtens brand gennem vloggen ‘Sneuniverset’, og det bærer frugt efter 2 år med flere ugentlige videoer. De konkurrenter, han havde da han startede har næppe fået bedre vilkår. Konklussion: Drift uden udvikling giver mindre drift i fremtiden.

🏆 Det I gør hver dag, er det I bliver bedre til

Du har med alt sandsynlighed mødt hjemløse, der står og sælger Husforbi – et projekt, der som sådan kun kan tales om i positive vendinger (du kan støtte projektet her). Dog også et projekt, der nok ikke er skridtet den hjemløse tager ud af rollen som hjemløs. At stå og sælge Husforbi er driften, der på den korte bane giver penge på lommen til den hjemløse. Uden udvikling vil den hjemløse forsat stå på gaden og sælge Husforbi i morgen, om 1 år, om 10 år…. Lige indtil at ingen, eller meget få, køber avisen. Fordi det de gør hverdag, er det de bliver bedre til. De hjemløse bliver bedre til at stå og sælge aviser, hvor de måske også burde fokusere på at ændre deres social status som hjemløse*. Derfor er udvikling afgørende. Derfor er udviklingen målet med driften. Derfor er virksomhedens vigtigste opgave at skabe en forretning, hvor der er råd til udvikling.

*Jeg er udemærket klar over, at udfordringerne som hjemløse ikke er så simple som jeg sætter dem op – pointen er dog god nok.

🏃‍♂️💨 Handling: Hvilke processer er essentielle for fremtiden?

De fleste virksomheder er målorienteret, hvor meget skal vi omsætte for, hvor mange nye kunder skal vi have, hvad er konverteringen på vores hjemmeside. Prøv i stedet at se på processerne i virksomheden:
• Hvilke processer er der?
• Er det driftsprocesser eller udviklingsprocesser?
• Hvor vigtige er de enkelte driftsprocesser for driften?
• Hvor ressourcekrævende er de enkelte driftsprocesser?
• Hvordan kan virksomheden optimere driftsprocesserne og frigøre ressourcer?
• Hvilke processer skal virksomheden være de bedste til, for at vinde i fremtiden?