14 (15) bøger📗 jeg vil anbefale dig at læse – hvis det giver mening

Leder du efter inspiration til bøger, som du enten kan læse eller lytte til? Her finder du mine anbefalinger af bøger, som har haft indflydelse på mig og mit liv. Jeg mener, at alt viden bør vurderes på, hvorvidt det skaber en ændre adfærd i læserens liv. Disse bøger har på den ende eller anden måde netop ændre min syn på verden omkring mig, både privat og professionelt.

Obs! I videoen glemte jeg en af de bøger, som jeg vil anbefale til alle personer, der skaber eller leder en virksomhed: ‘Principles’ af Ray Dalio. Den har fået en bonus plads på min liste.

 • 12 rules for life (an antidote to chaos) af Jordan B. Peterson
 • Blue Ocean Strategy af Renée Mauborgne og W. Chan Kim
 • Decisive af Chip Heath og Dan Heath
 • Business model generation af Alexander Osterwalder og Yves Pigneur
 • Strategy: Process, content, context (an International Perspective) af Ron Meyer og Bob de Wit
 • 7 gode vaner af Stephen Covey
 • How people learn af Nick Shackleton-Jones
 • Antifragile af Nassim Nicholas Taleb
 • The 5 love languages af Gary Chapman
 • The willpower instinct af Kelly McGonigal
 • Rich dad poor dad af Robert T. Kiyosaki
 • Mans search for meaning af Viktor Frankl
 • 48 laws of power af Robert Greene, Joost Elffers og Joost Ellfers
 • Leaders myth and realities af Stanley A. McChrystal
 • (Bonus) 📗 Principles af Ray Dalio

Hvorfor har lige netop de 15 bøger gjort et indtryk på mig?

Hvis du ikke har lyst til at se videoen på 22 min, så kan du få nogle korte ord med på vejen i forhold til de 14 bøger og hvorfor det lige er dem jeg vil fremhæve.

📗 12 rules for life (an antidote to chaos) af Jordan B. Peterson

’12 rules for life’ er klart den bog jeg har gennemlyttet flest gange og den mest velskrevne bog, jeg har læst/lyttet til. Det er egentligt ikke fordi at reglerne er nye, men formuleringerne og dybden i forklaringerne er med til at korceptualisere or argumentere for hver og en. Jeg er ret vild med, at bogen ikke bare nemt skøjter hen over reglerne, i stedet lægger Jordan Peterson energien i at forklare hvorfor de er relevant.

📗 Blue Ocean Strategy af Renée Mauborgne og W. Chan Kim

Efter 5 år på universitet har jeg fået et akademisk og knap så pragmatiske forhold til strategi. Strategi er blevet gjort til en uhåndterlig størrelse, der mest af alt handler om at tænke store tanker langt fra slagmarken. ‘Blue ocean strategy’ giver derimod en mere pragmatisk metode til, hvordan virksomheder kan arbejde med strategi. Jeg er især begejstre for den realistiske vinkling på, at virksomheder skal prioriterer, hvor de vil skille sig ud, da de ikke kan slå konkurrenterne på alle områder.

📗 Decisive af Chip Heath og Dan Heath

Hvordan træffe vi mennesker vores beslutninger og er vi overhovedet rationelle? Decisive kan godt puttes i samme kategori som Morten Münsters ‘Jytte fra marketing er desværre gået for i dag’ eller Daniel Kahnemans ‘Thinking fast and slow’. Brødrene Chip Heath og Dan Heath står altid bag bøger, der forklarer komplekse emner på et enkelt måde, ved at kombinere videnskab, undersøgelser og cases. Hvis du gerne vil træffe bedre beslutninger privat og professionelt, skaber bogen et godt fundament.

📗 Business model generation af Alexander Osterwalder og Yves Pigneur

Forretningsmodellen og forretningsforståelse burde være pensum for alle, der arbejder i en virksomhed – eller det er min klare mening. Business model generation er bogen hvori Alexander Osterwalder delte hans tanker bag skabelonen for forretningsmodellen. Selvom jeg personligt mener at bogen mangler noget i forhold til den praktiske anvendelighed, så kan jeg ikke komme uden om, at det er bogen som startede den bølge der gør, at ‘the business model canvas’ er en model de fleste (heldigvis) stifter bekendskab med. Måske skal du ikke læse hele bogen, men du bør forstå konceptet.

📗 Strategy: Process, content, context (an International Perspective) af Ron Meyer og Bob de Wit

Den bog der akademisk har gjort det største indtryk på mig, hvis vi ser bort fra videnskabsteori bøgerne (men det vil jeg aldrig indrømme på video) er Ron Meyer og Bob de Wits bog om strategi. Bogen kommer ikke med nogen endegyldig løsning og forsøger ikke at sælge en model til læseren. Derimod lægger bogen op til en diskussion af de forskellige muligheder og forsøger at belyse, at der altid vil være modsat rettet interesser og den rigtige strategi vil aldrig være sort/hvid, enten/eller. Bogen understøtter mere en konceptuel diskussion end eksekvering.

📗 7 gode vaner af Stephen Covey

Bogen der startede min interesse for selvudvikling/selvledelse og en bog de fleste nok også har hørt om. Koncepterne i bogen kommer næppe bag på dig, men alligevel er de så indlysende og vigtige, at bogen burde være pensum for alle mennesker, der ønsker et godt liv. Jeg vil egentligt bare opfordre dig til at læse bogen, forstå de syv vaner og gøre brug af dem privat og professionelt.

📗 How people learn af Nick Shackleton-Jones

Jeg ville ønske at samtlige undervisere jeg har haft, havde læst ‘How people learn’. Det viser sig nemlig, at udenadslære, repetitiv læring kun fungerer marginalt bedre end ingen læring. Hvis du ikke er følelsesmæssigt investeret i det du skal lære, så er du i sidste ende ligeglad med det og derfor gider din hjerne ikke bruge tid på at huske det. Hvorfor? Fordi vi husker gennem vores følelser, den følelsesmæssige påvirkning en situation skaber, er med til at brænde erfaringerne fast i vores hukommelse.

📗 Antifragile af Nassim Nicholas Taleb

Hvis det ikke var klart før 2020, så er det det nu – virksomheder kan ikke planlægge sig ud af fremtiden. Netop det, er hvad Nassim Taleb fokuserer på i bogen Antifragile – du kan ikke planlægge dig uden af modgang, du skal skabe virksomheder, der kan modstå dem og i sidste ende komme styrket gennem modgang. Bogen har for mig introduceret et tiltrængt alternativ til optimerings og planlægnings perspektivet.

📗 The 5 love languages af Gary Chapman

2020 blev året, hvor jeg personligt også mødte lidt modgang, da jeg gik fra min kæreste og moren til min søn Thor. Det fik mig til at dykke ned i andre vidensfelter og må indrømme, at ‘the 5 love languages’ er en bog jeg ville ønsker jeg havde læst noget før. Bogen forklarer, hvordan vi i forhold kan tale forbi hinanden og derfor ende med ikke at føle os elsket. Jeg vil dog argumenterer for, at konceptet kan overføres til relationer generelt og derfor også kan bruges mere professionelt til at få medarbejder til at føles sig værdsat.

📗 The willpower instinct af Kelly McGonigal

Endnu en bog, der berører nogle af de samme emner som ‘Jytte fra marketing er desværre gået for idag’. ‘The willpower instinct’ dykker fagligt ned i begrebet selvkontrol og giver indsigt i, hvorfor vi fejler med at ændre vores adfærd og vaner. Ud over at være faglig og godt underbygget af fakta og cases, så fungerer bogen også som en guide til at arbejde med en af dine vaner, du gerne vil ændrer.

📗 Rich dad poor dad af Robert T. Kiyosaki

Ved du, hvordan penge egenligt fungerer? ‘Rich dad poor dad’ giver gennem Roberts egen historie et indblik i, hvordan han lærte om konceptet penge. Bogen kan sagtens virke indlysende til tider, men hvad der på papiret virker simpelt, er svært at eksekvere i praksis. For mig var det hele konceptet penge, som jeg fik revurderet. Hvad er formålet med at tjene penge og hvordan sørger jeg for at jeg styre pengene og ikke omvendt.

📗 Mans search for meaning af Viktor Frankl

Som dansker lever vi i et af verdens smørhuller, hvor det gode liv bliver serveret til os uden at vi skal gøre noget. Alligevel føler jeg mig til tide frustreret og magtesløs og det hele kan virke uoverskueligt. I sidste ende er det mine egne håb og drømme, det er illusionen om hvad jeg kunne have, hvad jeg kunne gøre, som bringe mig derud. I ‘mans search for meaning’ beskriver Viktor Frankl oplevelserne fra en KZ lejr, indefra murerne som fange. Det er en bog, der giver et indblik i, at mening er noget, der kommer inde fra og som ikke er afhængig af den ydre kontekst. Bogen var en vigtig påmindelse om, at mening ikke er noget jeg skal vente på, men noget jeg skal finde i øjeblikket.

📗 48 laws of power af Robert Greene, Joost Elffers og Joost Ellfers

Hvordan virker magt? I bogen ’48 laws of power’ får du indsigt i forskellige historiske begivenheder, der alle giver et indblik i magt og hvordan magt fungerer. Da det er nogle år siden jeg lyttede til bogen, må du selv dykke ned i de konkrete emner. Jeg mindes dog tydeligt at bogen gav en god blanding af forståelse for begrebet ‘magt’ og et historisk indblik generelt. En bog som jeg vil placere mellem faglighed og underholdning og som jeg vil anbefale til løbeturerne.

📗 Leaders myth and realities af Stanley A. McChrystal

‘Leaders myth and realities’ er en af de bøger, jeg aldrig hører nævnt nogen steder og det er en skam. Stanley er en tidligere amerikansk genereal og det er tydeligt at bogen er skrevet lige så meget for hans egen nysgerrigheds skyld. Bogen dykker ned i en række kendte, og lovpriste, ledere og belyser dem fra begge sider. Du får med andre ord indblik i, at den perfekte leder ikke findes og at det ofte er konteksten der afgører hvilken typer leder, der er behov for. Lige som med ’48 laws of power’ så vil jeg både fremhæve bogen for dens faglighed, men også et historisk perspektiv. Det er måske ikke den første ledelses bog du bør læse, men den bør være på din pensum liste.

(Bonus) 📗 Principles af Ray Dalio

Ray Dalion står bag ‘Principles’ en bog med en meget progressiv vinkling på kultur og ledelse. Inspireret af en systematisk beslutningsprocess foreslår Ray Dalio at virksomheder introducerer en lang række principper, der skal ensrette beslutningerne på tværs af virksomheden. Hvis du kender til kodning, så kan principperne ses som then-if koder. Hvis det ikke siger dig noget, så betyder det, at en lang række beslutninger er præ-defineret, så medarbejderne slipper for at skulle tage individuelt stilling til dem. Det spiller i øvrigt perfekt ind i podcast episoden omkring at skabe en psykisk stærk kultur i virksomheden.

Tak fordi du læste med🙏
Brian